Delfiini pompauttaa pallon ilmaan, toinen ja kolmas delfiini jatkavat pallon ilmalentoa. Tällaisia 5-50 delfiinistä koostuvaa toisiaan auttavia ryhmiä kutsutaan podseiksi. Instagrammaavat teinit lainasivat pods sanan delfiineiltä kuvaamaan omia ryhmiään, eräänlaisia salaseuroja, jonka tarkoituksena on antaa nostetta ryhmän jäsenten postauksille. Yhden jäsenen postatessa hän lähettää tietyn merkin WhatsAppin, Messengerin tai muun viestipalvelun kautta muille ryhmän jäsenille. Ryhmän jäsenten tehtävä on reagoida sovitulla tavalla ja sovitussa ajassa tykkäämällä, kommentoimalla tai/ja repostaamalla. Jokainen reagointi tuo postaukselle lisää nostetta / painoarvoa algoritmien silmissä. Eläinkunnan älypäiden podsit pitävät palloa meren pinnan yläpuolella pitkään ja somemaailman suvereenien podsit Instapostauksia pitkään pinnalla syötteessä. Instagrammin alkuvuodesta tapahtunut algoritmi uudistus sai teinit keksimään podsit lyödäkseen instagrammin huonon orgaanisen näkyvyydeen. Sen jälkeen podsien mahdollisuuksia on tutkinut somemarkkinoija jos toinenkin, varsin ristiriitaisin lopputuloksin. (kiinnostuneille esim. https://blog.hootsuite.com/instagram-pods/)
Voiko podseista olla mitään iloa yksittäiselle somenäkyvyyttä taiteelleen haluavalle taiteilijalle tai muille kulttuurin parissa toimijoille? Mielestäni on ja ei. ole. Ei jos tavoitteena on saada Instagramissa nostetta esimerkiksi uutta teoskuvaa koskevalle postaukselle. Vaikka podseilla voikin ehkä hieman nostaa orgaanista näkyvyyttä hyödyt ovat pieniä verrattuna podsien vaatimaan aikaan. Merkittävä noste ja pääsy esim. trendaaviin postauksiin vaatii niin monia tykkäyksiä ja kommentteja että on kuuluttava joko useampaan podsiin tai mm. Telegramista löytyviin ammattimaisempiin podseihin. Vaikka tämän tyyppisiin podseihin liittyminen tuo paljon tykkäyksiä, ongelma on se että tykkäykset näyttävät epäaidoilta, ostetuilta. Ammattimaiset podsit eivät myöskään tuo juurikaan lisää seuraajia koska tykkäykset lisätään automaattisesti ja kohderyhmä on väärä. Uskon että sama aika käytettynä esimerkiksi osuvimpien hashtagien pohtimiseen tuo paremman tuloksen. Instagrammim podseista voi olla iloa jos oikeasti kaipaa kommentteja teoksiinsa tai hakee näkyvyyttä pienessä rajatussa yleisössä johon podsin muut jäsenet myös kuuluvat.
Yksi podsien käyttötapa kuitenkin sopii taidesomeiluun ja marraskuiseen suomeen kuin Amos Rexin pyöreät valoikkunat Narinkkatorin kupeeseen. Facebook & podsit & kulttuurikeskustelut. Vaikka podsit kehitettiinkin Instaan (teinejä ei Fb kiinnosta), podsien mekanismi toimii paljon tehokkaammin Facebookissa. Instan algoritmit painottavat edelleen postausten suosiota enemmän kuin henkilökohtaisia tykkäyksiä. Myös yleisöt ovat erilaisia, Instassa rajaamaton, Facebookissa rajattu. Useimmilla meistä lienee kokemuksia fb-postauksista jotka jääneet pariin tykkäykseen kunnes muutama on innostunut kommentoimaan ja simsalabim: postaukselle sataa tykkäyksiä. Syy on yksinkertaisesti se että nykyisillä algoritmeillä postauksesi näkee maksimissaan 10% fb-kavereistasi. Kun postaus saa tykkäyksiä ja sitä vieläkin arvokkaampia kommentteja algoritmit havahtuvat ”hei täällä tapahtuu jotain mielenkiintoista!” ja näyttävät postaustasi useammille.
En varmaan ole ainoa joka kaipaa fb feediinsä Kantokorven päivityksiä ja hänen seinällään käytyjä kulttuurikeskusteluja. Kantokorvella oli harvinaisen laaja ja pikkukuplia rikkova fb-kaveripiiri sekä kyky kirjoittaa sisällöllisesti antoisia ja viihdyttäviä fb- postauksia. Ehkä Kantokorven fb-tarjosi myös matalan kynnyksen kanavan osallistua, sellaisillekin jotka harvoin tekivät omia postauksia fb:hen. Kantokorpi aloitti aikana jona algoritmit olivat suopeampia ja saavutti sellaisen aktiivisen seuraajaporukan joka nosti postaukset hyvin näkyviin. Toisaalta Otson fb-feedi osoitti myös Suomen kulttuurisomen vahvuuden ja heikkouden: sen pienen koon. Suomessa Facebookissa on edelleen oikeasti mahdollista tavoittaa paljon niistä ihmisistä jotka jakavat mielenkiinnon samoihin kysymyksiin. Kukaan tuskin kykenee Kantokorveksi Kantokorven paikalle, mutta kaikille kulttuurikeskusteluja kaipaaville ja fb:n algoritmeihin turhautuneille podsit tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon. Ketä sinun podsiis voisi kuulua? Kokoamalla 5-15 suunnillen samoista asioista kiinnostunutta podsiin saat itsellesi tärkeät asiat näkyville ohi nihkeiden algoritmien. Ja teet somemaailmaa askeleen paremmaksi. Tämä kaikki ilman pakkoa lähteä ulos pimeään verkostokokkaroimaan, jakamaan kömpelöitä poskisuudelmia ja puoliväkinäisiä hymyjä.
Ps. En lupaa briljantteja kommentteja, mutta otan mielellään vastaan kutsuja kivoihin podseihin!