Kesälomaillessa sallittaneen hyppäys blogiteeman ulkopuolelle, aiheeseen josta useampi ystävä on minulta kysellyt: Mitä tehdä Ahvenanmaalla kun Pommern, Kastelholman linna, Ålands Museum on käyty, Niskassa, Smakbyssä ja Bakarstuganissa mumssailtu ja Mariebad koettu?
Ahvenanmaalaiseksi ei tulla, ahvenanmaalaiseksi synnytään. Ahvenanmaalaisuus ei myöskään poistu asumalla muualla, niinpä olen Helsingissä asuvan ahvenanmaalaisen vaimona ainainen Ahvenanmaan turisti. Vuosien ja turistireissujen kertyessä pro-ahvenanmaaturisti. Tässä 10 pro-turistivinkkiä.
- Lue Nya Åland tai/ja Ålands Tidningen. Mikään ei auta pääsemään paremmin autenttiseen ahvenamaalaistunnelmaan kuin nämä päivälehdet. Kuka on päivän ahvenanmaalainen, mikä on Viking Linen kuudesosavuosiennuste ja kuka saa terveisiä Dagens Ros -paltalla? Tämän kesän kuumin puheenaihe on ollut vuodenalussa Maarianhaminaan rantautunut huonekaluliike JYSK, joka on käyttänyt kassakuiteissaan suomen kieltä. Pitäisikö JYSK haastaa oikeuteen itsehallintaoikeuden loukkaamisesta vai ei, täyttyykö rikoksen kriteerit?
- Tee löytöjä Emmauksista. Jokaiseen matkaani Ahvenmaalle kuulu visiitti ainakin yhdessä Emmauksessa. Ahvenanmaalaiset rakastavat kaikkea uutta ja siksi Emmauksiin päätyy uskomatonta tavaraa uskomattomin hinnoin. Maarianhaminan Emmaus on ok mutta todellinen aarreaitta on Norrbölen huonekaluihin, remontointiin ja piensisustukseen keskittynyt Emmaus. Täältä mukaamme on tarttunut mm. 60-luvun hyväkuntoiset pinnatuolit alkuperäisessä värissä 10€/kpl.
- Veneile Kobba Klintaniin. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu useita upeita punakallioisia saaria joista voi löytyä ranta, grillauspaikka tai harvinaisia aaveen näköisiä käppyräpuita. Jos ahvenmaalainen tekee veneretken on kohde kuitenkin lähes poikkeuksetta Kobba Klintar. Paikalla on hauska historia, legendaarinen taiteilijapatsas ja kesäisin konsertteja & muita tapahtumia. Jos matkaat saaristoon ahvenanmaalaisen veneellä, muista aina kutsua kipparia kapteeniksi. Kapteeni on saarelaisille ylin mahdollinen arvonimi. Olen varma että jos Ahvenanmaa joskus rikastuisi satumaisesti (esim. öljyesiintymän ansiosta) niin että itsenäistyminen olisi oikeasti mahdollista, johtohenkilöä ei kutsuttaisi kuninkaaksi eikä presidentiksi, vaan kapteeniksi.
- Puhu smalltalkia ruotsiksi kalasta. Useat vieläkin kuvittelevat että ahvenmaalaiset osaavat suomea, mutta eivät halua sitä puhua. Ei pidä paikkaansa. Ahvenanmaalla osataan suomea huonommin kuin itärajalla ruotsia ja syytkin ovat jokseenkin samat (& suomi on vaikeampaa). Kun kesällä turistialueella törmäät sujuvaan suomeen on kyseessä rannikolta palkatut kesätyöntekijät ns. grillfinskor. Turistialueen ulkopuolella on varminta ruotsinkielentaidon loppuessa turvautua englantiin. Autenttista kokemusta hakevan kannattaa kokeilla ahvenmaalaista smalltalkia jonka aina varma puheenaihe on kala. Mitä kalaa, minkä kokoinen, mistä pyydetty, mistä ostettu, miten valmistettu jne. Ennen kuin nain ahvenanmaalaisen en olisi osannut edes kuvitella millaisia keskustelun mahdollisuuksia kala tarjoaa.
- Vieraile Post och Tullhusissa. Upea Engelin suunnittelema rakennus, joka on niin mahtipontinen koska Venäjän tsaari Nikolai I halusi aikoinaan näyttää keskisormea lännelle. Nykyään postitalossa on hyvin kuratoituja näyttelyitä ja suloinen suklaakauppa & kahvila.
- Testaa makunystyräsi. On kyse sitten pannukakuista tai tomaateista, on hyvä muistaa että ahvenanmaalainen peruna, mansikka, tomaatti tai olut on aina parempaa kuin vastaava ruotsalainen tai suomalainen. Omat tamperelaiset makunystyräni ei aina ole tarpeeksi kultivoituneet huomatakseen eroja, mutta ahvenanmaalainen erot maistaa ja pulittaa mukisematta paikallisesta varhaisperunasta kolminkertaisen hinnan vastaavaan suomalaiseen/ruotsalaiseen verrattuna. Jos haluat ostaa maailmankaikkeuden parasta kalaa, ainoa oikea osoite on Fisk Kojan.
- Tee syväluotaus ahvenanmaalaisuuden historiaan Fisk och jaktmuseumissa. Täällä selviää mm. miksi ahvenamaalaiset naiset olivat englantilaisten merimiesten mielestä luotaantyötäviä ja kuinka iso oli ahvenanmaalaisen koulutytön vuonna 2016 paljain käsin saalistama hauki. Lähistöllä on hurmaava ravintola Bodegan, jonka ikkunoista avautuu täydellinen instagram-näkymä venevajoihin. Tänä kesänä museossa on myös vuoden hienoin näyttely eli Kenneth Bambergin Young Boy and The Sea.
- Kahvittele kera pannukakun tai ilman Stick Stuganissa tai Uffe på Bergetissä. Stick Stugan on vähän kaikkea: rönsyilevä puutarha, kahvila, majatalo, käsityöläisputiikki ja kauppa, myös sauna löytyy. Korkeuksia ja narisevia portaita pelkäämättömälle avautuu hieno näköala Uffe på Bergetin näkötornista.
- Bongaile kilpaa juhannussalkoja. Jokaisella kunnalla on oma juhannussalko ja vallalla on epävirallinen kilpailu kenen salon koristeet ovat hienoimmat. Bongailuun sopii myös automaattiset ruohonleikkurit, päätalon väriin maalatut leikkimökit somilla pihoilla, metsäkauriit ja Ahvenanmaan liput/viirit. Kaikkia löytyy runsaasti.
- Baareile autenttisesti. Autenttiseen baaritunnelmaan pääsee parhaiten Maarianhaminan keskustan pikkuisessa Ettanissa. Baarin seinältä löytyy asiakkaan jättämä kirje, jossa hän kertoo seurueensa olleensa janoinen ja baarin olleen kiinni. Koska ovi oli kuitenkin auki (only in Åland..) he tulivat sisään, joivat kaljansa ja jättivät maksun ja kirjeen lähtiessään tiskille. Yöelämän osoite on Arken. Jos ahvenmaalaisen puoliso ei ole kuulunut perhe/tuttavapiiriin he melko varmasti ovat tavanneet Arkenissa. Hotellin Lobby johon on sisäänpääsymaksu ja jonot silloinkin kun tarjolla ei ole mitään erityistä ohjelmaa, tässä paikassa on viehätystä joka avautunee vain paikallisille..?
Ahvenanmaalle matkaaminen on ymmärtääkseni suunnilleen yhtä paljon ympäristöä kuormittavaa risteillen tai lentäen. Kustannuksetkin on laivalla kuluvan rahan huomioon ottaen suunnilleen samat. Risteillen matkaavien on melkein aina edullisempaa ottaa edestakainen risteily Tukholmaan tai esim. Turusta ns. Piknik-risteily ja muistaa vain jäädä pois laivasta Maarianhaminassa.
Ha det så bra, Puss och kram ja heja Åland!